Az amerikai hot-dog

Az amerikai hot-dog

A világ egyik legnépszerűbb fast foodja, hotdogos játékok, poszterek ihletője.

Referenciáink

Miben rejlik a hot-dog töretlen népszerűsége? Zseniális egyszerűségében és ötletességében. Egy kettévágott kifli körülölel egy virslit, mustárral és egy kis ketchuppal, esetleg pirított hagymával karöltve. Kell ennél több? Kell ennél finomabb? Persze, hogy nem.

Hot-dog történelem

Az amerikai hot-dog születése

Tudtad, hogy a hot-dogról bátran kijelenthetjük, hogy a világ első streetfoodja?
Tudtad, hogy időben még az amerikai hamburgert is megelőzi?
A hotdogot ugyanis Charles Feltman találta fel, 1867-ben, miközben a hamburgert Charlie Nagreen 1885-ben.

De kezdjük is az elejéről, hiszen igen izgalmas történet. A hot-dog Amerikában, New Yorkban született. Feltelálója, Feltman, hogy-hogy nem, német bevándorló volt. A kolbász-gasztronómia őshazájából érkező férfi azonban eleinte pitét árult kis kocsijával Coney-Islandon, a homokos tengerparton. Aztán áttért a kolbászra, tehát ez volt a világon az első hot dog kocsi. Mindez 1867-ben történt. A kolbászt hamar elkezdte evőeszköz és tányér nélkül árulni, erre kellett kitalálni a ma létező megoldást. Így lett a kolbászból gyorsétel.

Filmforgatás

 

Tudtad, hogy Feltman történetén keresztül a hot-dog tulajdonképpen az amerikai álom egyik megtestesítője is? Hiszen Feltman az 1900-as évek elejére egy nagy birodalmat épített ki. Ekkorra egy egész városrésznyi területe volt, kilenc étterme, bálterme, sörháza, fürdője, és tengerparti vidámparkja?
Persze nem lepődünk meg,hiszen aki egy ilyen fantasztikus ételt fel tud találni, az egy zseni.

A hot-dog és a sportrendezvények

Hot dog és sport

forrás: unsplash.com

1893 egy újabb áttörő év volt az amerikai hot-dog történetében: Egy St. Louis-i bár tulajdonosa, Chris Von de Ahe – szintén német bevándorló- bevezette a hotdogot, mint gyorsételt a sportrendezvényekre, amikor mikor a St Louis Browns csapat tulajdonosa lett. Ugyanis elkezdte a sportpályán árulni ezt a szimbolikus német-amerikai csemegét az éhes közönségnek.

Ezzel a döntéssel meghatározta a hot-dog sorsát, melynek elterjedése nem a gasztronómiai rendezvényekre, hanem a sportpályákra irányult.
Mára a hot-dog és a sport fogalma teljesen összemosódik az USA-ban. A hot-dog az amerikai kultúra szerves része lett, és annak ellenére, hogy német gyökerei vannak ennek a fantasztikus gyorsételnek, Amerika egyik szimbólumává vált, pont, mint konkurense, a hamburger.

Egy amerikai kutatás szerint a baseball stadionok látogatóinak 65%-a hot-dogot eszik, mert nem tudja elképzelni a meccsnézést nélküle. Második helyen végzett 18%-al a mogyoró, a többi gyorsétel és nassolnivaló csak a maradék 17%-on osztozik.
Egy átlagos hot-dog árus 150 hot-dogot ad el egy meccsen, 10-12000-et egy szezon alatt.

Hot-dog receptek- a hot-dog fajtái

Minőségi amerikai hot dog

Ha már hot-dog, akkor tudjunk meg róla mindent, nemde? Íme egy kis gasztronómiai kirándulás, mely kiváló ötleteket szolgáltat számunkra. Néhány eredeti amerikai hot dog recept, melyek alkalmazásával az amerikai hot dog házilag is elkészíthető. Bármilyen baráti összejövetelre, zsúrra, rendezvényre jó ötlet lehet.

A legnépszerűbb hot-dogok

Corn-dog az igazi amerikai dog: Ez az a pálcikán, olajban sült tésztabundában árult virsli, amelyet megannyi amerikai filmben láthatunk.

Úgy készül, hogy kukoricalisztből, egy kis kukoricapehelyből, tojásból, lisztből és tejből és sütőporból palacsintatészta-állagú tésztát keverünk. Ez a hotdog tészta recept, még elbír néhány fűszert, fokhagymát, csilit, borsot, egy kis só és egy kanál cukor mindenképpen kell bele.
A többit már gondolhatjátok: belemártjuk a pálcikára tűzdelt virslit, és forró olajban hirtelen kisütjük. És már el is készült az őrült amerikai csemege.

Danger-dog: Baconbe tekert virsli, jól átsütve. Tényleg veszélyes: veszélyesen finom.

Hamdog: Ausztrál szendvics. Kettévágott hot-dog kifli az alapja, melybe marhahúspogácsát teszünk, szintén félbevágva. Közé frankfurti virsli kerül. A tetejére sajtot, szószokat, hagymát és salátát szórunk.

Chili dog: Azokat a hotdogokat nevezzük igy, melyekre húsragus szószt szórunk, mint például a darált-húsos chili con carne. Elférhet rajta még egy kis hagyma és sajt is.

Completo: A húsragus hot-dogot feldobjuk egy kis avokádóval, majonézzel, zöldfűszeres szósszal, esetleg guacamole-val. Tökéletes példája a multikulturális Amerikának, egy német és egy mexikói étel fúziója az USA zászlaja alatt.

Ketwurst: Érdekesség, ez az általunk ismert közép-európai hot-dog, mely úgy készül, hogy főtt virslit helyezünk az amerikai hot-dog kiflinél nagyobb méretű és ropogósabb állagú hot-dog kiflibe, melyet nem vágtunk ketté, hanem lyukat fúrtunk a közepébe. Amerikában ezt a hot-dogot az NDK-hoz kötik. Érdekes fricska, hiszen az eredeti hot-dogjuk is német import. Sebaj, nosztalgiázzunk egyet, és készítsük el a mi hagyományos magyar hot-dogunkat, a piacok, magyar büfék specialitását.

Olasz hot-dog: Ismét egy kis multikulti. Pizzakenyérbe tekert virsli, olasz fűszerekkel, paradicsommal, paprikával.

Baseball csapatok hotdogjai

Amerikai hot dog

Amerikában a baseball csapatok nem csak saját mezükkel, de stadionjuk büféjében árult sajátos hot-dogjukkal is megkülönböztetik magukat. Mára már olyan szinten lett a hot dog a baseball és a sportélet nélkülözhetetlen kiegészítője, hogy minden csapat saját államára jellemző ízvilágát jeleníti meg saját ikonikus hotdogjában. Persze a legjobb dobójátékos mellett a legjobb csapat hot-dog is a versengés tárgyát képezi.

Érdekel, hogy melyik baseball csapat milyen hot-dogot fejlesztett ki magának? Nézd meg kedvenc csapatod hot-dogját, vagy ha még nincs kedvenced, válassz a hot-dog alapján!

Yankee hot-dog: A New York Yankees hotdogja ragaszkodik a tradíciókhoz, hiszen NYC a hot-dog szülővárosa. Az ő stadionukban savanyúkáposztával és egy kis paprikás szósszal bolondítják meg a kifli és a hot dog virsli klasszikus és tökéletes párosát.

Oakland Athletics: A már említett baconba tekert virsli és a klasszikus hot-dog variációja, az oakland-iek pirított hagymával és borssal szórják meg ikonikus ételüket.

Philadelphia Phillies: Ők pirospaprikás brokkolis hot-doggal álltak elő a legutóbbi szezonban.

Chichago Cubs: A Chicago-i hotdog bécsi virsliből készül, mákos hot-dog kifliben szolgálják fel, rajta paradicsom és nyers vöröshagyma kockák szolgálják a letisztult, zöldséges ízvilágot, melyet a híres neon-relish öntet egészít ki. Ez az öntet Chichago jellegzetessége, nevét élénk színéről kapta, melyet fő alapanyagának, az uborkának köszönhet. Mellette édeskés kaliforniai-paprika és savanyú fehérecet, tengeri só és és mustár található az öntetben. Hmmm…

Chicago White Sox: Az említett helyi chichago-dog mellett beújítottak a fehérzoknisok hot-dog téren, hiszen a csapatszellem és a helyi identitás erősítése mellett egyfajta gasztronómiai versengést is szolgálnak az ikonikus csapatok hotdogjai. A white Sox egy fantasztikus gourmand remekművel szállt be a versenybe: Cheddar sajtos, sörben pácolt sült kolbászt találunk a karamellizált hagyma alatt.

Miami Marlins: Ők Monterey Jack sajttal, coleslaw-al és jalapeno-limeos aliolival, tortillával készítik a hotdogjukat. Érdekes, cseppet sem autentikus ízvilág.

Milwaukee Brewers: A Wisconsinban található baseball csapat a tradícionális kolbászra esküszik,ez a Wisconsin dog alapanyaga, sörös savanyúkáposztával és baconnel szórják le kedvenc kolbászukat, mindezt hagyományos amerikai hot-dog kiflibe rakják.

St. Lous Cardinals: Ők egy láb hosszú corn-dogot tesznek a kiflibe. Tudnak élni.
San Francisco Giants: Nekik nincs állandó hot-dogjuk, évről-évre új gasztro csodát tálalnak rajongóik elé, hot-dog szempontból ők a leginnovatívabb csapat. 2018-ban nevükhöz híven egy óriási, egy láb hosszú marhahúsból készült virslivel lepték meg drukkereiket, melyre hagymát, savanyúkáposztát, és csilit szórnak.

Texas Rangers: A kreatív texasiak nagyot alkottak. Hot-dogjuk két láb hosszú kolbász, rajta csili és sajt. Mindez pálcikán, bundában.

A hot-dog izgalmas története, és az egyszerű truck-foodra épített változatos ízvilág, a német étel amerikai transzformálódása nem csak kiváló tükre az amerikai kultúrának és életérzésnek, hanem remek inspiráció számunkra is.